Στη βιομηχανία κρέατος, παρασκευασμάτων κρέατος και λουκάνικων υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε σχέση με την ανίχνευση ξέων σωμάτων μέσα στο τρόφιμο. Αυτοί οι τομείς της βιομηχανίας διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ύπαρξης ξένου σώματος μέσα στο προϊόν, καθώς λαμβάνει χώρα μια σειρά διαδικασιών επεξεργασίας του κρέατος σε διάφορα στάδια, ενώ παράλληλα το περιβάλλον εργασίας λόγω υγρασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Οι καταναλωτές ζητούν ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Τα ασφαλή τρόφιμα πρέπει να είναι καθαρά και δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες απαιτήσεις για το φαγητό που παράγει μια βιομηχανία. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των βιολογικών κινδύνων, τους χημικούς κινδύνους και τους φυσικούς κινδύνους. Οι φυσικοί κίνδυνοι, όπως είναι τα διάφορα ξένα σώματα, περιλαμβάνουν μια ευρεία ποικιλία υλικών και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς στο στόμα και στο λαιμό ή ακόμα και ασφυξία.
Ωστόσο, η πιθανότητα ξένων σωμάτων δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Μια μηχανική φθορά και προσωπικά αντικείμενα
του προσωπικού είναι μόνο δύο από τις πιθανές πηγές.
Οι περισσότερες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης και supermarkets απαιτούν αντίστοιχη πιστοποίηση από τους προμηθευτές κρέατος.
Ένα αποφασιστικό κριτήριο επιλογής του προμηθευτή τους είναι η ύπαρξη στην παραγωγική του διαδικασία των κατάλληλων μέσων ανίχνευσης και διαχωρισμού των μετάλλων, των ξένων σώματων και των ελαττώματων ποιότητας.
Οι επιχειρήσεις μεταποίησης κρέατος προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές πρέπει να αποκτήσουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις (HACCP, BRC, IFS), να υποβάλλονται διαρκώς σε ελέγχους (audits), να εκπληρώνουν τις νομικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα πρέπει να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις των πελατών τους.
Ποια είδη ξένων σωμάτων θα μπορούσαν να επιμολύνουν το κρέας
και τα λουκάνικα; Η φύση των ξένων σωμάτων στο κρέας μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική
από όλα τα άλλα είδη τροφίμων. Τα ξένα σώματα από εξωτερική πηγή περιλαμβάνουν ουσίες όπως όλα τα μέταλλα, το γυαλί, τα πλαστικά,
ξύλο και πέτρες. Τα προϊόντα με βάση το κρέας μπορεί επίσης να περιέχουν οστά.
Τα οστά ταξινομούνται ως εξωτερικά ή εγγενή ( περιλαμβάνονται ήδη στο προϊόν), τα οποία θεωρούνται ανεπιθύμητα και δυνητικά επικίνδυνα κυρίως εάν το προϊόν πωλείται ως φιλέτο ή "χωρίς κόκαλα". Τα οστά, μαζί με τα μέταλλα και τα πλαστικά, είναι οι πιο ανεπιθύμητες ξένες ουσίες στο κρέας.
Μολυσμένες πρώτες ύλες, θραύσματα & ανταλλακτικά μηχανών και αντικείμενα
του εργατικού δυναμικού είναι επίσης πιθανές πηγές ξένων σωμάτων
Παραδείγματα είναι:
Οστά και χόνδροι
Σύριγγες (που έχουν χρησιμοποιηθεί στα ζώα)που έχουν σπάσει
Πέτρες
Θραύσματα από γυαλί
Ρινίσματα μετάλλου από τις γραμμές μεταφοράς
Σπάσιμο μηχανήματος (π.χ. σπασμένα μαχαίρια)
Σπασμένα κομμάτια πλαστικού (π.χ. θραύσματα από κιβώτια Ε2)
Εξαρτήματα εξοπλισμού ασφαλείας
(π.χ. τμήματα γαντιών, μανικιών, καλυμμάτων κεφαλής κλπ)
Κλιπ λουκάνικων
Ιδιαίτερα ο κίνδυνος μόλυνσης του μετάλλου είναι ο μεγαλύτερος, καθώς σχεδόν όλα τα μηχανήματα και ο προστατευτικός εξοπλισμός αποτελούνται από
ανοξείδωτο ατσάλι.
Κατεβάστε εδώ τον σχετικό κατάλογο των διαθέσιμων λύσεων που προσφέρει ο Οίκος SESOTEC Γερμανίας.